fbpx Információk | Yourway - Iskola külföldön

Információ

GYIK

Az árak országonként, illetve programonként eltérőek lehetnek. A klasszikus program árai országonként, a prémium program árai iskolánként változnak.

A klasszikus program egyes országainak oldalain megtalálhatóak a féléves, illetve teljes tanéves programárak. Az árak tartalmazzák a felkészítés, repülőjegy, fogadó család, kinti iskola, területi képviselő, biztosítás és a kinti felügyelet költségeit.

A prémium program árai iskolánként változnak. Miután jobban megismertük a jelentkezőt, céljait, és igényeit, személyre szabott ajánlatban küldünk konkrét árakat.

Személyes konzultációra kérjen időpontot most!

Igen, általában van lehetőség országon belül régiót, vagy területet választani.

Ez iskolafüggő, de jellemzően nem szokták elfogadni a kinti osztályzatokat. A diákok többsége vagy különbözeti vizsgát tesz miután hazajött, vagy évet ismétel.

Legtöbben a 10. évfolyamban utaznak, de ez a döntés egyéni és vannak, akik 9. 11. évfolyamban, vagy akár a 12. évfolyamban töltenek egy tanévet, vagy félévet külföldön.

USA: 300 amerikai dollárt, Anglia: 300 Font, Írország: 250 EUR, Kanada: 250 kanadai dollár. Ez fedezi az iskolai ebédet (klasszikus program), személyes holmikat, esetlegesen megvásárolandó iskolai eszközöket.

Mindenkinek javasoljuk, hogy vegyen helyi telefonkártyát, vagy telefont. Ennek beszerzésében az iskola vagy a fogadó család segít majd.

Mivel külföldön 18 éves kor alatt bankszámlát nyitni sokszor nem megoldható, ezért azt javasoljuk, hogy itthonról vigyenek diákjaink bankkártyát magukkal. Ez lehet akár a szülők bankszámlájához kötött társkártya is. Így a szülő is szemmel kísérheti gyermeke költéseit, valamint lehetséges limitet beállítani havi jelleggel.

Mindenkinek tanácsoljuk, hogy próbáljon minél kevesebb holmival kiutazni, mert a hazaúton még sokkal több dolgot kell majd hazahozni. Egy feladott poggyászt és kézipoggyászt javasolunk, de persze szükség esetén lehet még egy feladott poggyászt vinni.

Érdemes heti egy napot megbeszélni, amikor hosszabban elbeszélgetnek a gyermekükkel. A hét többi napján rövid üzenetekben tarthatják a kapcsolatot.  Így nem vesz el időt a diák kinti életéből és mégis tudják majd, hogy hogyan telnek a napjai. Érdemes előre kalkulálni az időeltolódással is.

A klasszikus program ilyen szempontból szigorúbb. A tengerentúli országokból nem szabad hazajönni, az európai országok közül legtöbből Karácsonykor vagy tavaszi szünetben engedély esetén haza lehet látogatni. Ez mindig ország és programfüggő.

A prémium program keretében az iskolák iskolai szünetekben zárva tartanak, így a diákoknak el kell hagyniuk az iskolát. Ebben az esetben vagy hazautaznak, vagy a szülők látogatnak ki a gyermekükhöz erre az időszakra.

Klasszikus programban tengerentúli országok esetén nem szabad látogatni. A program végén, vagy a tavaszi szünet után már engedélyezni szokták a családi látogatásokat. Itt mindig fontos, hogy a diák ne hiányozzon emiatt az iskolából.

A prémium program keretében a diák bármikor látogatható, érdemes azonban az iskolai szünetekre időzíteni a látogatásokat, mert itt sem hiányozhatnak az iskolából.

Természetesen. A bentlakásos iskolák minden hétvégén programokat szerveznek, iskolai szünetben kirándulásokra, utazásokra, sítúrákra, vadvízi evezésre, városnézésre van lehetőség. A sokféle program közül a diákok maguk választják ki, hogy melyikben szeretnének részt venni.

Azok, akik fogadó családnál laknak, utazhatnak a fogadó családdal, az iskola által szervezett utakon, de a kinti iroda is szervez kirándulásokat a kint tanuló cserediákoknak. Ezeken történő részvétel opcionális és plusz költségük van.

Ha bentlakásos iskolában laksz, akkor fordulhatsz a kollégiumi nevelőszülődhöz (dorm parent), iskolai ügyekben a mentorodhoz.

Ha fogadó családnál laksz, akkor a területi képviselőd fog tudni segíteni probléma esetén. Természetesen a fogadó családod az első számú háttér. A területi képviselő segít iskolai ügyekben, vagy olyan esetekben amikor a család nem tud segíteni, vagy véletlenül velük van gond.

Minden esetben a diákok rendelkezésére áll egy 24 órán keresztül elérhető segélyhívó szám, amit vészhelyzetben hívhatnak.

 

Árak

A programárak országonként eltérőek.

 

A klasszikus program árai megtalálhatóak az egyes országok oldalain. Az árak általában tartalmazzák az elhelyezést fogadó családnál, beíratást és részvétel biztosítását állami középiskolában, személyes kapcsolattartót és segítőt a diák számára külföldön, folyamatos segítségnyújtást, konzultációs lehetőséget Magyarországon a szülők számára, repülőjegyet az oda- és visszaútra, betegség- és baleset biztosítást, felkészítő táborokat itthon és külföldön, felkészítő napot a szülők számára, vízumügyintézés lebonyolítását, korrekt és barátságos ügyintézést a program ideje alatt, majd Alumni tagságot hazatérés után sok közös programmal!

 

A programárat a kiutazásig részletekben kell fizetni.

 

A prémium programok árai nincsenek feltüntetve, mert azok iskolánként és országonként eltérőek lehetnek. Az árakat itt a személyre szabott ajánlatban küldjük el. Ezek tartalmazzák az iskolai tandíjat, a kollégiumi elhelyezés költségeit teljes ellátással, felügyelettel és iskolai programokkal a hétvégén is. Emellett tartalmazzák a YOURWAY konzultációs díját, a diákoknak szóló két napos felkészítő hétvége költségeit, a szülői felkészítőt, segítségnyújtást az iskola kiválasztásában, kapcsolattartást a választott iskolával. Segítünk a kedvezményes tandíjkérelem igénylésében, a kérelemhez szükséges dokumentáció összeállításában. Partneriskoláinkkal való jó kapcsolatnak köszönhetően diákjaink többségének sikeres az elbírálása.

Jelentkezés feltételei

Életkor: legtöbb programunk jelentkezési feltétele a 14. vagy 15 életévet betöltött életkor, illetve ne legyen 18 és fél évesnél idősebb a program megkezdésekor. Egyes iskolák 19 évesen is vesznek fel diákokat (pl. egyetemi felkészítő kurzusokra), érdeklődj irodánkban a lehetőségekről!

 

Nyelvtudás: általában azt javasoljuk, hogy legalább két éve tanulja a jelentkező az adott ország nyelvét ahhoz, hogy minél hatékonyabb legyen a program. Programonként itt is lehetnek eltérések. Egy IB programra magasabb szint az elvárás, a diáknak ugyanakkor felmérő teszteket kell letennie a bekerüléshez. A bentlakásos iskolák skype interjú keretében mérik fel a jelentkező nyelvtudását és alkalmasságát. A YOURWAY irodában személyesen elbeszélgetünk az adott ország nyelvén, majd ennek megfelelően adunk javaslatot a felkészülésre, vagy akár az ország választására.

 

Iskolai bizonyítvány: Minél jobbak a jelentkező jegyei, természetesen annál nagyobb eséllyel kerül be a programba. Ha van egy vagy két rosszabb jegy, de alapvetően 4-esek és 5-ösök az osztályzatok, még nincs nagy baj. Az elmúlt két éves év végi és féléves bizonyítványokat kell általában csatolni a jelentkezéshez. Emellett a legtöbb iskola kér legalább két tanári ajánlást is (általában angol, matektanár, vagy osztályfőnök, igazgató.)

 

Személyiség: Itt nagyon fontos a nyitottság! A jelentkező legyen kíváncsi és érdeklődő a másik ország kultúrája iránt, akarjon új embereket megismerni, kinti programokban részt venni és természetesen tanulni.

 

Motiváció: Fontos, hogy a diák maga akarjon részt venni a programban, a program sikerének ez az egyik alapja.

 

Ha tanácstalan vagy, melyik országot, vagy programot válaszd, gyere el hozzánk egy ingyenes konzultációra! Elbeszélgetünk veled és szüleiddel, felmérjük az igényeket, céljaidat, nyelvtudásodat, beállítottságodat és igyekszünk személyre szabott ajánlatot adni neked.

 

Klasszikus vagy Prémium?

A klasszikus program során fogadó családnál laknak a diákok és állami iskolába járnak. Ez a klasszikus ún. "diákcsere program". Itt egy helyi család életén és szokásain keresztül ismerik meg az országot és tanulják meg a nyelvet. A hangsúly ennél a programnál a nyelvtanuláson és a kulturális kapcsolatokon van. Azoknak ajánljuk, akik nyitottak a világra, szeretnék mélyebben megismerni az általuk választott ország szokásait, könnyen teremtenek kapcsolatokat és alkalmazkodni tudnak egy új környezethez. Ez a program a tapasztalatszerzésről, nyelvtudás tökéletesítéséről és a kultúra mélyebb megismeréséről szól.

 

A prémium program legtöbb esetben bentlakásos magániskolákat jelent. A diákok itt más nemzetiségű fiatalokkal együtt, kollégiumban laknak és a helyi diákokkal együtt járnak magániskolába. A hangsúly ennél a programnál a nyelvtudáson kívül az oktatás, illetve képzés kiemelt színvonalán van. Azoknak ajánljuk, akik szeretnének egy bizonyos tudományterületen, sportban, vagy művészeti képzésben részt venni, illetve egy összetartó közösség tagjaivá válni. Ajánljuk továbbá azok számára, akik külföldön szeretnének érettségizni, nemzetközi érettségi programban részt venni, vagy távlati tervek között szerepel külföldi egyetemen történő továbbtanulás. 

Szülőknek

Szülőként elengedni a gyermeket egy külföldi programra nehéz feladat. Minden szülő számára fontos, hogy gyermeke biztonságban legyen. Programjaink kialakításánál az egyik fő szempont az volt, hogy a diákok a lehető legjobb helyre, biztonságos környezetbe kerüljenek. 

A tengerentúli országok többségében a cserediák programot szervező non-profit szervezetek tevékenysége szigorú feltételekhez van kötve. Működésüket folyamatosan ellenőrzik, nekik állandó beszámolási kötelezettségeik vannak. Az önkéntes fogadó családok kiválasztási folyamata és a területi képviselők függetlensége mind garancia arra, hogy a külföldi diákok jó kezekben vannak. Külföldi tartózkodásuk során a diákok csak a szervezet által ellenőrzött fogadó családoknál, vagy területi képviselőknél lakhatnak. A diákok a program alatt egyedül nem utazhatnak (fogadó családdal, iskolával, kinti partner által  szervezett utakon igen.) Az európai országokban tanuló diákoknak minden utazáshoz külön engedélyt kell kérniük, amit mind a kinti partnercégnek, mind az itthoni szülőknek jóvá kell hagyniuk. 

A bentlakásos iskolák kampusza biztonságos környezetben, a városi nyüzsgéstől távolabb helyezkedik el. A kampusz jellegnek köszönhetően az iskola épületei, kollégiumok, színház, sportcsarnok egymáshoz közel helyezkednek el. A diákok mindennapja a kampusz területén zajlik, amit csak az iskola felügyeletével, vagy megadott időszakban és kis csoportokban hagyhatnak el. A legnagyobb biztonságot garantáljuk ezen iskolákba járó diákjaink számára. 

Amellett, hogy tisztában vagyunk a szülők félelmeivel, szeretnénk hangsúlyozni, mennyire nagyra tartjuk a döntésüket. Azok a szülők, akik részt vesznek egy ilyen programban és el tudják engedni gyermeküket a legjobbat adják, amit ebben a korban a gyermekük kaphat. Egyrészt a bizalmat, mert ismerik gyermeküket és tudják, hogy meg fog tudni birkózni a  feladattal.  Másrészt a lehetőséget, hogy önálló döntései által jobban megismerje magát és a körülötte kinyíló világot, majd megtalálva a helyét magabiztosan indulhasson a felnőtté válás útján. 

Köszönjük a szülőknek ezt a döntést és köszönjük a bizalmat, hogy minket választanak ennek a fontos útnak a megszervezéséhez!