Jázmin beszámolója USA

Az Amerikában kint töltött évem egy felejthetetlen élmény, amit mindenkinek meg kell tapasztalni ahhoz, hogy tudja mennyire meghatározó ez valaki életében.

Velenczei Jázmin vagyok és a 2020/21-es tanévet az Amerikai Egyesült Államokban, Floridában töltöttem. Mindig is nagy vágyam volt, hogy cserediák lehessek, hiszen szeretek utazni, nyelveket tanulni és új barátokat szerezni. Azért döntöttem úgy, hogy ebben az országban folytatom tanulmányaimat, mert mindig is szerettem volna megélni azt, hogy milyen egy amerikai középiskola, egy amerikai focimeccs és milyen egy amerikai fogadócsaláddal élni.

Nyelvtudásom a kiérkezésemkor körülbelül B2-es szinten volt, ami nagyon sokban segített abban, hogy könnyen megszokjam a környezetet, illetve beilleszkedjek. A fogadócsaládóm, akiknek 2 általános iskolás gyerekük volt,  sokban megkönnyítették ezt a folyamatot azzal, hogy bemutattak ismerőseiknek, illetve az én iskolámban is ismerősök voltak pár odajáróval már az én érkezésem előtt is.

Az első benyomásom, ami különösebben nem változott az ott töltött 10 hónap alatt az volt, hogy az ott élők nagyon befogadóak, segítőkészek, illetve mosolygóak. Sokat érdeklődtek a magyar kultúra iránt olyan szinten is, hogy sokan mondták, hogy egyszer majd nagyon szívesen meglátogatnának engem Magyarországon.  

Az amerikaiak nagyon lazán veszik az iskolát, így a felvehető tantárgyak nagy része jelentősebben könnyebb volt, mint az itthoni tantárgyaim. A tanár-diák viszony egyeltalán nem kötött, sokszor az osztályom és a tanárom között szinte baráti kapcsolat alakult ki az év során. Nekem az ottani iskolarendszerben az tetszett meg nagyon, hogy mi választhattuk ki milyen tantárgyakat szeretnénk tanulni, ezáltal mindig olyan tantárgyakat tudtam felvenni, amik után tényleg érdeklődtem.

Sokkal magabiztosabbá, talpraesettebbé váltam, illetve folyékonyan beszélek angolul.
Az ott élők nagyon befogadóak, segítőkészek, illetve mosolygóak.

Egy átlagos hétköznapom úgy nézett ki, hogy először iskolába mentem, ahová az iskola busszal jutottam el, majd pedig délután mindig az iskola által szervezett sportra jártam. Az év során csatlakoztam az iskola röplabda és tenisz csapatához is. Minden nap volt edzésünk, illetve hetente 2-3 meccsünk.

Mivel Amerikában soha nem kaptunk semmilyen házi feladatot szerintem nagyon fontos, hogy csatlakozzunk valami iskola utáni tevékenységhez, ami lehet sport vagy akár klub is, hiszen itt zajlik a társadalmi élet nagyrésze.

Nekem a legmeghatározóbb élményem a Hálaadás volt, mert jó volt látni, hogy ilyenkor az egész család összejön egy közös vacsora erejéig, majd pedig társasjátékozik. A Hálaadás egy igazán amerikai ünnep, úgyhogy nagyon kíváncsi voltam, hogy hogy fog zajlani, hiszen még ilyenben sose volt részem, és minden percét élveztem.

Egy szintén kiemelkedő élmény a tanév során még az volt, hogy benne voltam az iskola újságíró csapatában. Mi írtuk, szerkesztettük, nyomtattuk, illetve osztottuk az iskola újságot. Nagyon jól dolgoztunk együtt, és egy szuper élmény volt ilyenben részt venni.

A legnagyobb hozadéka a tanévnek az, hogy sokkal magabiztosabbá, talpra esetebbé váltam, illetve folyékonyan beszélek angolul. Az év során rengeteg új dolgot ki tudtam próbálni, voltam amerikai foci és baseball meccsen is, sok új barátot szereztem, illetve szoros kapcsolatot alakítottam ki a fogadócsaládommal.

A hazajövetel egy édes-keserű élmény volt, hiszen már nagyon hiányoztak a családom és a barátaim, de elköszönni az ottani életemtől is nagyon nehéz volt, ezért mindenképpen szeretnék visszamenni a jövőben látogatás céljából.

Mindenkinek ajánlom ezt a programot, aki szeretne egy új országot/kultúrát megismerni miközben egy fogadócsaláddal él és a helyi iskolába jár. Az Amerikában kint töltött évem egy felejthetetlen élmény, amit mindenkinek meg kell tapasztalni ahhoz, hogy tudja mennyire meghatározó ez valaki életében.