Annie, Vince édesanyja

Michigan, Egyesült Államok

"Önálló, céltudatos, magabiztosabb,  jobb emberismerő, beszédesebb lett. "

Hogyan jött az ötlet, hogy a gyermeke kimenjen külföldre tanulni középiskolásként? 

Két fiúnk van, mindketten részt vettek a programban. Édesapjuk is anno 17 évesen volt cserediák. Ez olyan nagy élményt jelentett számára, hogy mindenképpen szerette volna, ha ezt a tapasztalatot a saját gyerekeink is átélik. Én magam 14 évig éltem külföldön, mindenképpen fontos volt nekünk, hogy a gyerekeink is "világot" lássanak.

Nehéz volt belevágni? 

Nem, mert mindig is erre készültünk. Sokáig nézelődtünk, keresgéltünk,  miután Évát (YOURWAY-t) megtaláltuk és kialakult a bizalom, minden ment a maga útján. Rengeteg segítséget kaptunk, az anyag összeállításában is - ez volt a "legnyűgösebb" feladat.

Milyen volt a kapcsolat a kinntartózkodás alatt? Milyen gyakran tartották a kapcsolatot és hogyan? 

Egy-két  hetente, többnyire az ő programjukhoz igazodva hétvégenként beszéltünk egymással. Messengeren van egy "Család" csoportunk, azon írtunk is, így mindenki tudta, ki merre van. Hétköznapi képeket is megosztottunk, így nekünk nem volt annyira nehéz, hogy nem voltak itthon a srácok. 

Mi volt a legnehezebb? 

- Amikor eltűntek a reptéren az ajtó mögött...  

- Ha valami nehézség támadt kint és konfliktusokat kellett megoldaniuk. 

- Mindkét Nagypapa halála a kisebbik fiunk kint léte alatt történt, sajnos erre nem lehet felkészülni. 

- Az utolsó hetek az érkezésük előtt elviselhetetlenül hosszúak.

- A  visszaérkezés utáni napokban nagy megértés és türelem kell, mert el kell "gyászolniuk" azt, amit ott hagytak. 

Biztonságban érezte őt a kinntartózkodás alatt? 

Igen.

Mi volt a legnagyobb hozadéka? 

A nyelvtudáson kívül rengeteg minden. Amire nem gondoltunk, az a nyert egy év, mert mindkét fiunk évet ismételt a gimnáziumban. Sokkal céltudatosabban tervezik a jövőjüket.

Milyen irányban változott a gyermeke? 

Önálló, céltudatos, magabiztosabb,  jobb emberismerő, beszédesebb lett. Meg tudja védeni magát és az álláspontját, határozottabban helyt tud állni az életben...

Megbánta? Miért? 

Semmit sem bántunk meg, újra belevágnánk. Biztos van, amit a fiúk utólag másképp csinálnának, de pont ez volt a lényeg, hogy tanuljanak. Ha volt is rossz tapasztalatuk, azt hosszú távon mindenképpen hasznosnak tudható be, mert önálló problémamegoldásra ösztönözte őket.

Ajánlaná a programot másnak is? Miért? 

Mindenképpen. Egy más ország, kultúra, család életének a megismerése hatalmas önbizalmat, önismeretet és tudást ad nekik. A nyelvtudásról nem is beszélve..