Csilla beszámolója

Kanada

"Igazából nehéz megmondanom, hogy ki volt kint a kedvenc tanárom, mert egyiket jobban imádtam, mint a másikat, még olyanokat is, akik amúgy nem is tanítottak."

Milyen volt a nyelvtudásod a kiutazáskor, illetve a hazatéréskor?

Amikor kimentem már alapszinten elég jól beszéltem angolul. De az anyanyelvi környezet és hogy angolul ébredtem, éltem és álmodtam elmélyítette az addigi nyelvtudásomat. A helyi élő nyelv sajátosságait is érdekes volt megfigyelni és megtanulni. A szókincsem rengeteget bővült, és a nyelvtani szerkezetek használata is automatikussá vált.

Mennyire volt befogadó a környezet? Fogadó család?

Az iskolában mindenki nagyon nyitott és kedves volt, a diákok és a tanárok egyaránt. A fogadó család is nagyon barátságos és befogadó volt, mindig mindenbe bevontak és mindig volt valami program.

Milyen volt az első benyomásod és azután hogyan változott?

Először egy kicsit megijedtem, hogy milyen messzire kerültem most otthonról. De aztán ez hamar elmúlt, és onnantól csak élveztem az új életem.

Hogyan nézett ki egy hétköznapod, a hétvégéd, illetve az iskolai szüneted?

Hétköznap felkeltem, lezuhanyoztam, reggeliztem aztán iskolába mentem 9-re. Iskola után vagy tenisz vagy atlétika edzésre mentem. Ha éppen nem volt edzés aznap, akkor a barátaimmal elmentem egy tengerparti sétára, vagy egy kávéra a Tim Hortonsba. Aztán hazamentem vacsorázni a fogadó családommal, mindig együtt ettünk és elmeséltük egymásnak milyen volt a napunk. Miután leülepedett a vacsora gyakran kimentem az erdőbe terepbiciklizni általában az apámmal, vagy amikor nem volt annyi tanulnivalója akkor jött velünk a húgom, Linnaea, meg néha az anyám is. Aztán este megpihentem otthon és beszélgettem valakivel.

A hétvégéim elég változatosak voltak. Sokszor a családommal mentem valahova. Kirándultunk, hajókáztunk, vagy a szigeten meglátogattuk a család más tagjait. A nagyihoz szerettem a legjobban menni, nagyon barátságos volt, és nagyon jó volt vele beszélgetni. Quadrán lakott, és gyakran áthajókáztunk hozzá. Ha a családom elfoglalt volt, akkor a barátaimmal csináltam valamit, vagy a cserediákoknak szervezett programokra mentem. Néha voltak iskolai kirándulások is, bicikli túra, vagy kenu túra.

 

Az összes tanár nagyon elhivatott volt és imádták a munkájukat.
diákok Kanada

Milyen tantárgyaid voltak az iskolában?

Az iskolában az első tantárgyam a Stream to Sea program volt. Egy nagyon különleges tengerbiológiára specializált óra. Dupla óra volt, mivel ott 90 perces egy tanóra így ez 3 órát jelentett, de nagyon megérte. Minden délelőttömet laborban töltöttem, vagy az erdőbe mentünk mérni, vagy az óceán partra tanulmányozni a tengeri állatokat, növényeket. Amikor előadás volt az néha kicsit hosszúra nyúlt, de az is érdekes volt. Vagy volt, hogy valami természetfilmet néztünk a témával kapcsolatban. A tanár, Mr. Klinka, is nagyon szuper volt, és imádott tanítani minket. A harmadik órám social studies volt. Szerintem ez volt életem legjobb órája, ami valaha volt. Nem is tudom hogy írjam le, társadalomtudomány volt, de valahogy annál sokkal több. Tanultunk történelmet, politikát, környezetvédelmet, tanultunk a globalizációról, gazdaságról és mindenről, ami érdekes és fontos a világban. A negyedik órám matek volt. Az egy kicsit unalmas volt néha, mert könnyű szinten vettem fel. De jó volt ez így, közben tudtam szocializálódni és a tanár is nagyon aranyos volt. Ráadásul a tanár Ms. Főnagy szülei magyarok voltak, úgyhogy engem különösen szeretett.

Milyen volt a tanár-diák viszony?

Sokkal oldottabb volt a tanár-diák viszony, mint amihez szokva vagyok. Minden tanár nagyon közvetlen volt, és gyakran poénkodtak. Az összes tanár nagyon elhivatott volt és imádták a munkájukat. Igazából nehéz megmondanom, hogy ki volt kint a kedvenc tanárom, mert egyiket jobban imádtam, mint a másikat, még olyanokat is, akik amúgy nem is tanítottak.

ilyen volt a fogadó családod? Milyen volt velük a kapcsolatod?

A fogadó családom is nagyon kedves és barátságos volt. Csak azt sajnálom, hogy nem voltam ott elég ideig ahhoz, hogy igazán elmélyüljön a kapcsolatunk. A legközelebb azt hiszem az apámhoz kerültem, az anyám meg a húgom mindig nagyon elfoglalt volt. A húgom rengeteg mindent csinált, zenélt, lovagolt, rögbizett, zenét tanított, lovagló edzést tartott, meg tanult.

Mi volt a legnagyobb hozadéka a tanévnek?

A sok új sokféle és sokszínű barát a világ minden tájáról.

Miben változtál?

Én magam annyira nem gondolom, hogy változtam volna, de mások szerint önállóbb és érettebb lettem. Illetve azt is érzem, hogy sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lettem.

Milyen volt hazajönni?

Fura volt, mert az életem egy része véget ért, és visszatértem a régibe ahol semmi nem változott, de mégis nagyon más volt, mint azelőtt.

Mik a terveid a jövődre vonatkozóan?

Egyetemre megyek építészetet tanulni, és utazni amennyit csak tudok.

Kinek ajánlod ezt a programot?

Mindenkinek, aki szeretné egy kicsit felrázni az életét, és minden szinten valami új színt vinni bele.

Mit tanácsolsz azoknak, akik belevágnának, de még bizonytalanok?

Ha valamiben elbuksz, vagy valami nehéz lesz, és úgy érzed, hogy nem megy vagy nagyon egyedül vagy akkor mindig jusson eszedbe, hogy valahol távol van egy másik életed, ami megvár úgy ahogy hagytad.