Rita édesanyja

Cadiz, Spanyolország

"Azt hiszem egy ilyen félév maga a beavatás. Egy kicsit megérezni, milyen majdnem egyedül egy másik országban, de mégis biztonságos közegben."

Hogyan jött az ötlet, hogy a gyermeke kimenjen külföldre tanulni középiskolásként?

Rita Iskolája (az AKG) támogatja a diákokat és szüleiket abban, hogy a nyelvi évet részben vagy egészben a második választott nyelvnek megfelelő országban töltsék családoknál, illetve ottani iskolákba járva. A legjobb dolog hogy ez a nyelvi év keretében zajlik, így nem jár évismétléssel.

Nehéz volt belevágni?

Számunkra ez talán nem volt olyan nehéz, mert viszonylag rugalmas család vagyunk. Az egyedüli nehézség nyilván az anyagiak, meg hogy majd megengedhessük ezt a másik két lányunknak is.

Milyen volt a kapcsolat a kinntartózkodás alatt? Milyen gyakran tartották a kapcsolatot és hogyan?

Jó volt a kapcsolat eleinte igyekeztünk egyeztetett időpontban telefonálni szombatonként, illetve a család akkor chatelt Ritussal. Azután ez rugalmasabbá vált. Illetve húsvétkor öt csodás napot töltöttünk Ritával a két testvérével, és anyukámmal Cadízban.

Mi volt a legnehezebb?

A legnehezebb talán az volt, hogy Rita a kutyájával, Cloéval tudjon kiutazni, legyen számára fogadó család. És pont ez hozta a legjobbat. Mert aki a kutyát/virágot  szereti…

 Biztonságban érezte őt a kinntartózkodás alatt?

Teljesen!!!  Nem találhattunk volna jobb fej befogadó anyukát!!! Mint utóbb kiderült Mara rendszeresen fogad, de csak 2-3 hetes periódusokra. De mivel meglátta, hogy valaki kutyával érkezne és fél évre, bevállalta.

Mi volt a legnagyobb hozadéka?

Az emberek sokféleségére való rácsodálkozás.

Azt hiszem egy ilyen félév maga a beavatás. Egy kicsit megérezni, milyen majdnem egyedül egy másik országban, de mégis biztonságos közegben.

Barátságok szövődtek.

ÉS végül, de nem utolsó sorban a nyelv magasabb szintű ismerete, gyakorlása.

Milyen irányban változott a gyermeke?

Talán felnőtté vált nem csak az évszámok tekintetében.:)

Megbánta? Miért?

Semmit sem bántunk meg!

Ajánlaná a programot másnak is? Miért?

Jó szívvel ajánlanám, bár ahogy láttam Rita évfolyamtársain keresztül ez a dolog legalább annyira a család nyitottságán, rugalmasságán, a gyerek személyiségén múlik, mint a program munkatársainak segítőkészségén.