Finnország

Klasszikus

Fontos tudni

  • teljes tanéves, féléves programok
  • önkéntes fogadó családok
  • elhelyezés finn középiskolában
  • finn nyelvtudás nem feltétel
  • angol nyelvtudás szükséges
  • 15-17 közötti életkor

Árak

Teljes tanév (augusztustól júniusig)   11 850 EUR
Iskolai félév (augusztustól decemberig vagy januártól júniusig)  10 850 EUR
CAPTCHA

Miért Finnország? 

Van akinek azért, mert a világ egyik legboldogabb és legbiztonságosabb országa. Mások az oktatás magas színvonala vagy mondjuk a tisztaság miatt miatt választják.

A 2018 WHO felmérés szerint Finnországban a legtisztább a levegő.

A finn oktatás

A finneknél az általános iskolát 7 évesen kezdik a diákok és 6 évfolyamból áll. Ezt követői a középiskola  a 7-9 évfolyamokon , majd a 10. évfolyamtól választhatnak a tanulók  3 iskolatípus közül, hogy melyikben folytatják a tanulmányaikat: gimnázium, szakmai képzés vagy egyetemi felkészítő. 

Idegen nyelvek

A finn oktatásban nagy hangsúlyt fektetnek az idegen nyelveknek. Már az általános iskolában megtanulnak két nyelvet (ezek általában a svéd vagy egy másik skandináv nyelv), A középiskolák többségében választható idegen nyelvek az angol, német, francia, orosz, spanyol. 

Finn középiskola

Vannak sportra, művészetekre, természettudományokra vagy nyelvekre szakosodott iskoláik. A jelentkező ezek közül választhat érdeklődésének megfelelően. Az oktatás nyelve a finn, de vannak iskolák ahol angol nyelvű órák is vannak.

Tantárgyak Finnországban 

Kötelező tantárgyak a középiskolában a művészet, biológia, kémia, angol, finn irodalom, földrajz, egészség, történelem,  matematika, zene, filozófia, testnevelés, fizika, pszichológia, vallás, szociológia, svéd nyelv. Emellett iskolafüggő ugyan, de választható tantárgyak szoktak lenni rajz, festés, fotózás a művészeti tantárgyon belül, vagy a testnevelés órán a labdajátékok, a tánc vagy relaxáció. Zeneórán lehet választani kórus, zene technológia, pop zene közül, idegen nyelvek általában a francia, spanyol vagy a német.  Emellett vannak jogi vagy üzleti ismeretek, biológián genetika és örökléstan, finn történelem, vagy más kultúrák megismerése napjainkban. 

Az iskola általában reggel 8-tól délután 3-ig tart, de ez a felvett órák számának megfelelően változhat. Az órák 45 vagy 75 percesek, köztük 15 perc szünet szokott lenni. Az ebéd Finnországban a diákok számára ingyenes, amit a félórás ebédszünetben fogyasztanak el a diákok. 

A külföldi diákok számára csak néhány tantárgy kötelező, a többit szabadon választhatják. 

Finnország évek óra élen jár a PISA felméréseken, ami 70 ország 15 éveseinek teljesítményét méri 3 területen.

Elhelyezés

Területválasztási lehetőség nincs, a diákokat Finnország déli, városok közeli területén szállásolják el a fogadó családok. 

A finn fogadó családok

A finn fogadó családok önkéntesek, sokszor előfordul, hogy a családban valaki volt már cserediák, vagy éppen abban az évben megy külföldre tanulni, amikor fogadnak egy másik országból érkező diákot. A saját szoba mindenki számára garantált a finn programban. A családok általában egy diákot fogadnak, itt nagyon kicsi annak a lehetősége, hogy egy másik nemzetiségű diákkal együtt kerüljenek ugyanahhoz  a családhoz. 

A családok örömmel fogadják otthonukba a külföldi diákokat, céljuk, hogy megosszák vele mindennapjaikat és megmutassák kultúrájukat. A fogadó családok komolyan veszik azt is, hogy egy életre szóló kapcsolat teremtsenek a hozzájuk érkezővel. 

Szabadidő

Ha van valamilyen hobbid, azt kérlek, előre jelezd hogy megpróbáljunk neked olyan helyet találni, ahol azt folytathatod. Iskola után számtalan helyi klub vár, hogy csatlakozz és minél több embert megismerj. 

De nemcsak a klubbok vannak. A finnek nagyon szeretnek biciklizni, sétálni, bogyót szedni az erdőben, kirándulni, síelni, korcsolyázni, úszni. Arra bíztatunk mindenkit, hogy próbáljon ki minél több új dolgot a kinntartózkodása alatt.  

A legtöbb városban lehetőség van különféle tanfolyamokon részt venni: művészeti képzés, főzés, tánc, torna, nyelvek, vagy zene. Ezek általában a helyi közösségi iskolák programjai és nem járnak túl sok többletköltséggel. 

A finn diákok az iskola után találkoznak egymással. Mivel nemzetközi összehasonlításban a finn diákoknak sokkal kevesebb házi feladatot kell írniuk, ezért több idejük jut a délután programokra a családdal és a barátokkal.  A tömegközlekedés egyszerű és biztonságos, így a diákok sokszor felülnek a vonatra vagy a buszra hogy együtt elmenjenek a közeli városba vásárolni, vacsorázni, kávézni, bowlingozni vagy egy filmet megnézni. Népszerű program a jégkorong meccsek látogatása is!